Άλατα Νικοτίνης τι είναι: Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα
Ναργιλές Blog

Άλατα Νικοτίνης τι είναι: Πλεονεκτήματα – Μειονεκτήματα

Τα άλατα νικοτίνης είναι ένα συστατικό που συνιστά καινοτομία στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου μιας χρήσης, προσφέροντας μία πιο έντονη και πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία ατμίσματος σε παγκόσμιο επίπεδο. 

Στο άρθρο αυτό θα μάθεις ακριβώς τι είναι τα άλατα νικοτίνης, αλλά και όλα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που έχουν για να αποφασίσεις αν είναι το κατάλληλο υγρό αναπλήρωσης για το ηλεκτρονικό τσιγάρο μιας χρήσης. 

Άλατα νικοτίνης τι είναι

Η νικοτίνη βρίσκεται σε διάφορες ποικιλίες φυτών και συγκεκριμένα στα φύλλα τους, σε μορφή αλατιού. Τα άλατα νικοτίνης είναι δηλαδή στην ουσία η μορφή της νικοτίνης όταν εμφανίζεται στα φύλλα του καπνού. 

Στα υγρά ατμίσματος χρησιμοποιείται συνήθως η νικοτίνη, η οποία διαφέρει από τα άλατα νικοτίνης, τα οποία δεν είναι σκέτη νικοτίνη, αλλά σύνθετες ενώσεις νικοτίνης σε ένα σταθερότερο μόριο νικοτίνης.

Η μορφή της νικοτίνης που χρησιμοποιείται στα υγρά ατμίσματος είναι η «καθαρή» νικοτίνη, η οποία δε συνδέεται με κάτι άλλο και θεωρείται γενικά προτιμότερη για το άτμισμα, καθώς εξατμίζεται ευκολότερα.

Τα άλατα νικοτίνης που υπάρχουν στα φύλλα καπνού θα απομονωθούν και θα υποστούν ειδική επεξεργασία, ενώ θα προστεθεί σε αυτά ένα ειδικό συστατικό, το βενζοϊκό οξύ. Το συγκεκριμένο οξύ οδηγεί στη μείωση των επιπέδων pH της νικοτίνης και της αλκαλικότητας της. 

Στη συνέχεια, τα άλατα νικοτίνης προστίθενται στα υγρά αναπλήρωσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε να επανέλθει η νικοτίνη στην αρχική της μορφή όπως εντοπίζεται στα φύλλα καπνού. 

Άλατα νικοτίνης Πλεονεκτήματα

1. Μειωμένη χρήση e-liquid και μειωμένο κόστος

Αν έχεις μια ισχυρή συσκευή ηλεκτρονικού τσιγάρου και καταναλώνεις 15 ml υγρού αναπλήρωσης- ή και περισσότερο – κάθε μέρα, τότε ένα μπουκάλι 100 ml ηλεκτρονικού υγρού μπορεί να κρατήσει μόνο για περίπου μια εβδομάδα.

Εάν χρησιμοποιείς ηλεκτρονικό υγρό που είναι έντονα ζαχαρούχο, τα έξοδα ατμίσματος διογκώνονται περαιτέρω, καθώς τα υπολείμματα σουκραλόζης μπορούν να καταστρέψουν τις σπείρες πολύ γρήγορα.

Όταν όμως χρησιμοποιείς μία συσκευή ατμίσματος χαμηλής απόδοσης και ηλεκτρονικό υγρό με υψηλότερη περιεκτικότητα σε νικοτίνη, θα ατμίζεις λιγότερο συχνά, επειδή θα υπάρχει υψηλότερη συγκέντρωση νικοτίνης στο αίμα σου. 

Επομένως, όταν ατμίζεις, θα χρησιμοποιείς λιγότερο υγρό αναπλήρωσης και θα χρειαστεί να αγοράζεις πιο σπάνια υγρό, εξοικονομώντας σημαντικό ποσό χρημάτων. 

2. Μείωση ερεθισμού του λαιμού

Η νικοτίνη ελεύθερης βάσης είναι στην πραγματικότητα η μορφή νικοτίνης που είναι πιο βιοδιαθέσιμη. 

Το υγρό με άλατα νικοτίνης δεν ελέγχει καλύτερα την επιθυμία για νικοτίνη επειδή περιέχει άλας νικοτίνης, αλλά επειδή έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα νικοτίνης. 

Σπάνια θα βρεις ηλεκτρονικό υγρό νικοτίνης ελεύθερης βάσης σε περιεκτικότητα υψηλότερη από περίπου 18 mg, ενώ το υγρό με άλατα νικοτίνης διατίθεται σε περιεκτικότητα έως και 60 mg.

Ο λόγος για τον οποίο δεν υπάρχουν υγρά με νικοτίνη ελεύθερης βάσης υψηλότερης αντοχής είναι επειδή η νικοτίνη που εξάγεται με αμμωνία έχει υψηλό pH, το οποίο προκαλεί ερεθισμό στο λαιμό. 

Τα άλατα νικοτίνης, από την άλλη πλευρά, παραμένουν ομαλά ακόμη και σε υψηλή περιεκτικότητα νικοτίνης. 

Όταν χρησιμοποιείς ένα ηλεκτρονικό υγρό με αλάτι νικοτίνης, μπορείς να απολαύσεις μια εμπειρία ατμίσματος που είναι ομαλή και ευχάριστη, αλλά εξίσου ικανοποιητική με το κάπνισμα ενός τσιγάρου. Η απαλότητα προέρχεται από το οξύ, το οποίο δίνει στη νικοτίνη ένα πιο ουδέτερο pH.

3. Γρηγορότερη πρόσληψη νικοτίνης

Γενικότερα, τα άλατα νικοτίνης που θα σχηματιστούν με τη χρήση του κατάλληλου οξέος και με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής βοηθούν στην αύξηση των επιπέδων νικοτίνης στο αίμα με γρηγορότερο ρυθμό. 

4. Μεγαλύτερη διάρκεια ζωής υγρού

Τα άλατα νικοτίνης είναι σταθερότερα από την καθαρή νικοτίνη, επομένως η αναλλοίωτη αποθήκευσή τους μπορεί να γίνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

5. Δεν χρειάζεται ισχυρή συσκευή

Τα υγρά με άλατα νικοτίνης έχουν καλύτερη απόδοση της νικοτίνης. Κατά συνέπεια, δεν είναι απαραίτητο να πάρεις ένα ισχυρό mod, καθώς μια απλή και μικρή συσκευή αρκεί.

Για παράδειγμα ένας ναργιλές τσέπης (ή αλλιώς disposable vape pen) όπως η σειρά της Magic Vape που θα βρεις στο Shisha Box, είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή από κάθε άποψη (ειδικά αν δεν θέλεις να ανακατεύεσαι με υγρά, αντιστάσεις και συντήρηση). 

6. Μικρότερο κόστος

Είναι γνωστό ότι ένα box mod και ένας sub ohm ατμοποιητής έχουν αρκετά υψηλότερο κόστος από μία συσκευή τύπου pod ή vape pen, καθώς επίσης και όλα τα premium υγρά αναπλήρωσης. 

Αν ψάχνεις κάτι οικονομικό και διακριτικό που να σου προσφέρει την ποσότητα νικοτίνης που χρειάζεσαι, τότε η νικοτίνη αλάτων είναι η ιδανική επιλογή.

Άλατα νικοτίνης Μειονεκτήματα

1. Δεν προσφέρουν έντονες γεύσεις

Το υγρό ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου που περιέχει άλατα νικοτίνης έχει από μόνο του μία ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Η ισχύς νικοτίνης ενός e-υγρού αναφέρεται στην ποσότητα νικοτίνης που περιέχεται στο υγρό σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα συστατικά. 

Ένα υγρό με μεγαλύτερη περιεκτικότητα περιέχει υψηλότερο ποσοστό νικοτίνης, πράγμα που σημαίνει ότι θα γευτείς τη νικοτίνη πιο έντονα όταν χρησιμοποιείς αυτό το υγρό ατμοποιητή.

Όταν χρησιμοποιείς υγρό αναπλήρωσης χαμηλής περιεκτικότητας σε νικοτίνη, θα εισπνέεις μια πολύ μεγάλη ποσότητα υγρού με κάθε ρουφηξιά, αλλά μόνο περίπου 0,3-0,6% του υγρού θα είναι στην ουσία νικοτίνη. 

Όταν χρησιμοποιείς μια συσκευή pod με άλατα νικοτίνης, από την άλλη πλευρά, θα εισπνέεις μια μικρή ποσότητα υγρού αναπλήρωσης με κάθε ρουφηξιά και το 5% αυτού θα είναι νικοτίνη. 

Αν λοιπόν είσαι λάτρης των έντονων και ιδιαίτερων γεύσεων στο άτμισμα και θέλεις οι τολμηρές γεύσεις ναργιλέ να σε συντροφεύουν όπου κι αν είσαι, με το ναργιλέ τσέπης σου, τότε ίσως το υγρό αναπλήρωσης με άλατα νικοτίνης να μην είναι η ιδανική λύση.

2. Δεν παράγει μεγάλα σύννεφα ατμού

Ο ατμός του υγρού με άλατα νικοτίνης διατίθεται σε περιεκτικότητα 20 mg και άνω και είναι κατάλληλος μόνο για χρήση σε συσκευές όπως τα συστήματα pod με πολύ χαμηλή παραγωγή ατμού. 

Εάν χρησιμοποιείς ένα mod sub-ohm με υγρό αναπλήρωσης που έχει ισχύ νικοτίνης 20 mg, θα προσλαμβάνεις μεγάλη ποσότητα νικοτίνης. 

Η απόφαση για το αν τα άλατα νικοτίνης είναι κατάλληλα για σένα, λοιπόν, είναι εν μέρει μια επιλογή μεταξύ της ταχύτερης απορρόφησης νικοτίνης και των μεγαλύτερων σύννεφων ατμού.

Συχνές ερωτήσεις

1.Γιατί χρησιμοποιούνται τα άλατα νικοτίνης για τη δημιουργία των υγρών αναπλήρωσης; 

Τα άλατα νικοτίνης χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία υγρών αναπλήρωσης σε ηλεκτρονικά τσιγάρα για διάφορους λόγους.

Ο πιο σημαντικός από αυτούς είναι ότι η χρήση αλάτων νικοτίνης που μπορεί να προσφέρει μια πιο αποτελεσματική και ομαλή δόση νικοτίνης στον ατμιστή σε σχέση με τη χρήση της ελεύθερης βάσης νικοτίνης.

Η ελεύθερη βάση νικοτίνης που χρησιμοποιείται συνήθως στα υγρά αναπλήρωσης μπορεί να είναι απαγορευτικά ισχυρή για ορισμένους ατμιστές και να προκαλεί αίσθηση καψίματος στο λαιμό.

Από την άλλη πλευρά, τα άλατα νικοτίνης είναι πιο απαλά και μπορούν να προσφέρουν μια πιο ομαλή και επιβραδυμένη δόση νικοτίνης.

Επιπλέον, η χρήση αλάτων νικοτίνης μπορεί να βελτιώσει την απορρόφηση της νικοτίνης στον ατμιστή, καθιστώντας την πιο αποδοτική και αποτελεσματική.

2. Υπάρχει κίνδυνος από τη χρήση αλάτων νικοτίνης;

Ως επί το πλείστον, η χρήση αλάτων νικοτίνης θεωρείται ασφαλής, αλλά υπάρχουν ορισμένοι κίνδυνοι που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Η υψηλή συγκέντρωση νικοτίνης μπορεί να προκαλέσει την αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ενώ η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων άλατων νικοτίνης μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση.

Ωστόσο, η χρήση αλάτων νικοτίνης είναι συνήθως ασφαλής, καθώς γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες και τις συνιστώμενες δόσεις.

Συμπέρασμα για Άλατα Νικοτίνης

Τα υγρά αναπλήρωσης με άλατα νικοτίνης προσφέρουν πιο γρήγορη απορρόφηση της νικοτίνης και καλύτερο αίσθημα κορεσμού που σε κρατά μακριά από την κακιά συνήθεια του καπνίσματος, ενώ παράλληλα μπορούν να απογειώσουν την εμπειρία ατμίσματος στους ναργιλέδες τσέπης

Δοκίμασε τα υγρά αναπλήρωσης με άλατα νικοτίνης με την αγαπημένη σου συσκευή disposable vape pen, που θα βρεις σε μεγάλη ποικιλία στο Shisha Box για να διαλέξεις αυτή που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες και τις ανάγκες σου.