Shisha vs Hookah - Τι σημαίνουν και ποια η διαφορά τους
Ναργιλές Blog

Διαφορά Shisha & Hookah

Το κάπνισμα ναργιλέ έχει κι αυτό τη δική του ορολογία και υπάρχουν κάποιοι βασικοί όροι που πρέπει να μάθεις πριν ξεκινήσεις, ειδικά αν δεν έχεις εμπειρία σε αυτό. 

Μπορεί στα περισσότερα σαλόνια ναργιλέ που θα επισκεφτείς να υπάρχει έμπειρο προσωπικό που θα είναι πρόθυμο να σε ενημερώσει και να σου μάθει διάφορα πράγματα που δε γνωρίζεις.

Όταν όμως θέλεις να πας με την παρέα σου για μια συνεδρία ναργιλέ και να χαλαρώσεις, καλό είναι να είστε κάπως προετοιμασμένοι για να μη χάσετε πολύτιμο χρόνο απόλαυσης! 

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με μια βασική εισαγωγή σε δύο πολύ σημαντικούς όρους: Shisha και Hookah για να αισθάνεστε πάντα σίγουροι και χαλαροί όταν μπαίνετε σε ένα σαλόνι ναργιλέ όλοι μαζί. 

Μερικές φορές, οι δύο αυτοί όροι χρησιμοποιούνται εναλλακτικά και συνδέονται ή συγχέονται, οπότε μάθε αναλυτικά σε τι αναφέρεται ο κάθε ένας.

Shisha τι είναι;

Σε ορισμένες περιοχές, η πραγματική πίπα ονομάζεται “shisha”, αν και αυτός είναι επίσης ο πρωταρχικός όρος που χρησιμοποιείται για τον καπνό του ναργιλέ. 

Αυτός ο καπνός παραδοσιακά εμποτίζεται με αρωματικούς χυμούς και τοποθετείται σε ένα μπολ ναργιλέ

Υπάρχουν διάφορες γεύσεις ναργιλέ και το “shisha” έχει συχνά γεύση φρούτων. Μπαίνει σε ένα “μπολ”, το οποίο τοποθετείται στην κορυφή του ναργιλέ και καπνίζεται όταν θερμαίνεται με τα κάρβουνα για ναργιλέ

Επομένως, “shisha” είναι η ονομασία για τον αρωματικό και γευστικό καπνό που χρησιμοποιείται σε ένα ναργιλέ, αλλά ο όρος θεωρείται επίσης ότι αναφέρεται στην ίδια την πίπα – ειδικά δεδομένου ότι η περσική λέξη για το γυαλί είναι “shishe”.

Hookah τι είναι;

Ο όρος “hookah” αναφέρεται στον πραγματικό σωλήνα μέσω του οποίου καπνίζει κάποιος τον καπνό (shisha). Ο ναργιλές (hookah) διακρίνεται από τις υπόλοιπες πίπες επειδή αποτελεί μία πίπα με σωλήνα νερού. 

Ο ναργιλές (hookah) έχει μια λεκάνη με νερό στο κάτω μέρος, έτσι ώστε όταν ο χρήστης εισπνέει τον ατμό, αυτός περνάει μέσα από το νερό πριν εισέλθει στον οργανισμό.

Οι περισσότεροι ναργιλέδες είναι κατασκευασμένοι από γυαλί και θα λέγαμε ότι μοιάζουν περισσότερο με έργα τέχνης, παρά με συσκευές καπνίσματος. 

Οι ναργιλέδες αρχικά εφευρέθηκαν στην Ινδία, αλλά η πρακτική της χαλάρωσης και του να μοιράζεσαι ένα μπολ shisha έχει γίνει σημαντικό μέρος της κουλτούρας σε όλη τη Μέση Ανατολή, καθώς και στην Ινδία. Ο ναργιλές έχει γίνει δημοφιλής στον δυτικό κόσμο μόνο τα τελευταία 20 χρόνια περίπου.

Πλέον, ο ναργιλές έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής σε όλη την Ευρώπη, την Αυστραλία, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αμερική, όπου δημιουργήθηκε αρχικά η ιδέα ενός “Hookah Lounge” για σαλόνια καπνίσματος ναργιλέ.

Για να μάθεις την ιδιαίτερη ιστορία του ναργιλέ αλλά και γιατί είναι δημοφιλής, μπορείς να διαβάσεις το σχετικό άρθρο μας.

Wookah τι είναι – Διαφορά από Hookah

Για να προσθέσουμε άλλη μία ενδεχομένως άγνωστη λέξη στο λεξιλόγιο σου για τον ναργιλέ, ίσως έχεις ακούσει τον όρο “Wookah”. 

Δεν είναι ταυτόσημος με τον όρο “Hookah”, αλλά με κάποιο τρόπο το περιλαμβάνει, όπως φαίνεται από τα δύο συνθετικά της λέξης Wookah (wood+hookah).

Το Wookah δηλαδή, αποτελεί τη μάρκα ενός ξύλινου ναργιλέ. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια μάρκα σωλήνων και αξεσουάρ ναργιλέ από την Πολωνία, που εξειδικεύεται στην κατασκευή ξύλινων προϊόντων. 

Η Wookah χρησιμοποιεί διαφορετικούς τύπους εξωτικών και εγχώριων ξύλων για τα επιστόμια και τους σωλήνες ναργιλέ, πράγμα που καθιστά κάθε κομμάτι μοναδικό.

Άλλα αξεσουάρ περιλαμβάνουν χειροποίητους σωλήνες σιλικόνης καλυμμένους με δέρμα, χειροποίητα κρυστάλλινα βάζα και μπολ υψηλής ποιότητας σε πλούσια ποικιλία χρωμάτων.

Οι ναργιλέδες από τη σειρά Wookah ξεχωρίζουν για την ασυναγώνιστη ποιότητά τους, καθώς είναι κατασκευασμένοι από πολύτιμα ξύλα και πλήρως ενισχυμένοι εσωτερικά με ανοξείδωτο ατσάλι.

Συμπέρασμα

Συνοψίζοντας λοιπόν, “hookah” είναι ο σωλήνας και “shisha” είναι ο καπνός που χρησιμοποιείται στο ναργιλέ, όμως αυτοί είναι οι επίσημοι όροι. 

Αν ακούσεις κάποιον να μιλάει για hookah ή shisha, θα καταλάβεις ότι αναφέρεται στη χρήση μιας όμορφης γυάλινης πίπας νερού για να μοιραστείτε ένα μπολ με αρωματικό καπνό σε μια πρακτική που κυριολεκτικά χρονολογείται εδώ και αιώνες. 

Στο σημερινό κόσμο του ναργιλέ, πολλοί χρήστες και επαγγελματίες μάλιστα, χρησιμοποιούν αυτούς τους δύο όρους εναλλακτικά.

Ο σύγχρονος ναργιλές εξελίσσεται, διατηρώντας παράλληλα την τήρηση των χαλαρωτικών “τελετουργιών” που σχετίζονται με τη χρήση αυτής της ευχάριστης μεθόδου καπνίσματος. 

Όπως και οι ναργιλέδες, έτσι εξελίσσεται και η καθομιλουμένη και επεκτείνεται η ορολογία τους, όπως για παράδειγμα με τον όρο “Wookah”, την ιδιαίτερη μάρκα που κατασκευάζει ξύλινους ναργιλέδες.

Για να ζήσεις την ολοκληρωμένη εμπειρία του ναργιλέ αλλά και να “μυηθείς” στο μεγαλείο του καπνίσματος ναργιλέ, λαμβάνοντας τις απαραίτητες συμβουλές και καθοδήγηση σε όλη τη διαδικασία, σε περιμένουμε με χαρά στο κατάστημά μας, όπου θα βρεις τα πιο αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα για ναργιλέ.

Εναλλακτικά, μπορείς επίσης να κάνεις την παραγγελία σου online μέσω του shisha shop μας. 

Το Shisha Box είναι το shisha shop που ξεχωρίζει για την πλούσια ποικιλία και ποιότητα προϊόντων, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές, αποτελώντας τον απόλυτο προορισμό του Ναργιλέ!

Μην ξεχνάς ότι το κάπνισμα ναργιλέ είναι ένα ευχάριστο και συναρπαστικό τελετουργικό που μοιραζόμαστε με φίλους και όσους αγαπάμε και θέλουμε να είμαστε κοντά τους, οπότε είναι σημαντικό να ξέρετε τι να περιμένετε και πώς να απολαύσετε καλύτερα την εμπειρία καπνίσματος. 

Μόνο έτσι θα καταφέρετε να την απογειώσετε!

Άλλωστε, είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η νικοτίνη αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και άλλων αισθήσεων που προκαλούν ευεξία, και παρόλο που ο ναργιλές μας δεν περιέχει πολλή νικοτίνη, εξακολουθεί να προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα.