Μικρό ή μεγάλο ναργιλέ; Μετράει το μέγεθος;
Ναργιλές Blog

Μικρό ή μεγάλο ναργιλέ; Μετράει το μέγεθος;

Θέλεις να αγοράσεις ναργιλέ και δεν ξέρεις αν πρέπει να αγοράσεις έναν μικρού ή μεγάλου μεγέθους;

Οι περισσότεροι υποθέτουν ότι οι μεγάλοι ναργιλέδες είναι η καλύτερη επιλογή απλώς και μόνο λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους τους, θεωρώντας ότι οι μεγαλύτεροι ναργιλέδες καπνίζουν καλύτερα από τους μικρότερους κυρίως λόγω του μεγαλύτερου μήκους του άξονα.

Οι διαφορές μεταξύ ενός μεγάλου κι ενός μικρού ναργιλέ είναι συχνά λεπτές και είναι δύσκολο να εντοπιστούν. 

Σε αυτό το άρθρο θα ανακαλύψουμε αν τελικά το μέγεθος του ναργιλέ μετράει και αν εξαρτάται από αυτό η ποιότητα της εμπειρίας καπνίσματος. 

Ας εξετάσουμε λοιπόν 3 βασικές παραμέτρους του καπνίσματος ναργιλέ σε σχέση με τους μικρούς ή μεγάλους ναργιλέδες.

Μικροί vs Μεγάλοι Ναργιλέδες

1. Ψύξη καπνού σε μικρούς και μεγάλους ναργιλέδες

Όταν ο καπνός βγαίνει από το μπολ και μπαίνει στο δοχείο, είναι συνήθως πολύ ζεστός. Αν έχεις αγγίξει ποτέ το μπολ ναργιλέ κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίας, μάλλον το γνωρίζεις ήδη αυτό. Ο καπνός εξαπλώνεται σε τρία στάδια: στον άξονα, στο νερό και στον σωλήνα.

Η θερμοκρασία του σωλήνα -που ψύχεται από τον περιβάλλοντα αέρα- ψύχει ελαφρώς τον καπνό, αλλά η θερμοκρασία του νερού είναι ο κύριος παράγοντας που καθορίζει πόσο ζεστός ή κρύος θα είναι ο καπνός.

Όταν ο καπνός περνά μέσα στο νερό, ψύχεται στη θερμοκρασία του νερού. Αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του καπνού στον άξονα δεν έχει πλέον σημασία. 

Επίσης, λόγω των μη αγώγιμων υλικών που χρησιμοποιούνται για τους σωλήνες, η θερμοκρασία τους επηρεάζει ελάχιστα τους ατμούς που διέρχονται από αυτούς. 

Επομένως, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το μήκος του άξονα δεν έχει σημαντική επίδραση στη θερμοκρασία του καπνού.

Με άλλα λόγια, δεν έχει σημασία αν ο ναργιλές είναι μεγάλος ή μικρός, καθώς η θερμοκρασία του καπνού που παράγεται εξαρτάται περισσότερο από τη θερμοκρασία του νερού, παρά από το μέγεθος του ναργιλέ ή το μήκος του σωλήνα.

2. Ευκολία τραβήγματος του καπνού ναργιλέ

Όταν ο αέρας κινείται σε ορισμένη απόσταση, όπως μερικά μέτρα, το μήκος του καναλιού μέσω του οποίου ρέει, επηρεάζει τη δύναμη αναρρόφησης. Αλλά μια μικρή απόσταση μερικών δεκάδων εκατοστών θα έχει μικρή επίδραση στο πόσο δυνατά πρέπει να ρουφήξεις.

Πιο σημαντικό από το μήκος της διόδου αέρα είναι το πλάτος ή το “άνοιγμα” της. Το πλάτος της διόδου αέρα καθορίζεται από τη διάμετρο της ράβδου και τη σύνδεση του σωλήνα. Εάν όλα αυτά τα ανοίγματα είναι μεγάλα, ο αέρας μπορεί να περάσει μέσα από αυτά χωρίς αντίσταση και η απαιτούμενη δύναμη αναρρόφησης θα είναι μικρή.

Εάν αυτές οι οπές είναι μικρές, θα γίνει συστολή της πίεσης του αέρα όταν προσπαθείς να ρουφήξεις αέρα μέσα από το ναργιλέ και θα προκύψει ένα “σφιχτό” ή “δύσκολο” τράβηγμα της “τζούρας”.

Έτσι, εφόσον τα κάτω στελέχη, οι σύνδεσμοι σωλήνων και οι εύκαμπτοι σωλήνες ναργιλέ είναι περίπου τα ίδια, το “τράβηγμα” του ναργιλέ δεν θα διαφέρει είτε χρησιμοποιείς μεγάλο, είτε μικρό ναργιλέ.

3. Παραγωγή καπνού

Η ποσότητα του καπνού που παίρνεις από το ναργιλέ σου εξαρτάται από διάφορους παράγοντες:

  • τη ρύθμιση του μπολ
  • την ποιότητα του καπνού που χρησιμοποιείς
  • τα καρβουνάκια ναργιλέ
  • και την αλληλεπίδραση όλων αυτών των στοιχείων.

Δεδομένου ότι ο ναργιλές μεταφέρει και φιλτράρει μόνο τον καπνό, συμπεραίνεται ότι το ύψος του ναργιλέ δεν επηρεάζει την παραγωγή καπνού.

Μικρός ή μεγάλος ναργιλές;

Εξετάζοντας τις παραπάνω παραμέτρους του καπνίσματος ναργιλέ, είδαμε ότι οι μεγαλύτεροι σωλήνες νερού δεν παρέχουν πυκνότερο καπνό ή καλύτερη εμπειρία από τους μικρούς σωλήνες ναργιλέ. Είναι προφανές λοιπόν ότι ανεξάρτητα από το μέγεθος, τα αποτελέσματα τους είναι τα ίδια.

Εν ολίγοις, το ύψος του ναργιλέ σου και το μέγεθος της βάσης έχει μικρή επίδραση στην ομαλότητα και τη θερμοκρασία του καπνού που παράγεται. 

Ωστόσο, οι υψηλότεροι ναργιλέδες μπορούν γενικά να κρατήσουν περισσότερο νερό και επομένως, θα είναι σε θέση να ψύξουν τον καπνό καλύτερα και για περισσότερο χρόνο από τους μικρότερους.

Αλλά εφόσον ο ναργιλές σου έχει μια βάση που είναι αρκετά μεγάλη για να συγκρατεί άφθονο νερό, η ψύξη θα είναι επαρκής ανεξάρτητα από το μέγεθος του ναργιλέ.

Η επιλογή του μεγέθους ναργιλέ λοιπόν εξαρτάται από τις προσωπικές σου προτιμήσεις και συνήθειες. Αν θέλεις να χαίρεσαι με την παρέα σου τις συνεδρίες ναργιλέ στο σπίτι, τότε ένας μεγάλος ναργιλές είναι ιδανικός. Αν είσαι κυρίως εν κινήσει, αλλά εξακολουθείς να θέλεις να απολαύσεις μια ή δύο συνεδρίες όπου κι αν βρίσκεσαι, τότε ένας ναργιλές μικρότερου μεγέθους θα είναι μια πιο πρακτική επιλογή.

Συμπέρασμα για μέγεθος ναργιλέ

Η αγορά ναργιλέ περιλαμβάνει διάφορους παράγοντες και κριτήρια που πρέπει να λάβεις υπόψη σου για να κάνεις την ιδανική επιλογή! Το μέγεθος σίγουρα αποτελεί ένα από αυτά. 

Μην ξεχάσεις να διαβάσεις τον αναλυτικό οδηγό μας που θα σε βοηθήσει στο τι ναργιλέ να πάρεις, ώστε οι συνεδρίες ναργιλέ σου να ανταποκρίνονται απόλυτα στις καθημερινές ανάγκες και συνήθειες σου.

Αν εξακολουθείς να έχεις απορίες σχετικά με το κατάλληλο μέγεθος ή άλλα χαρακτηριστικά και αξεσουάρ ναργιλέ, έλα στο κατάστημά μας και θα βρεις εκτός από πολύτιμες συμβουλές, τα πιο αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα.

Η ομάδα μας είναι πάντα στη διάθεσή σου για να σε βοηθήσει να κάνεις την καλύτερη επιλογή και να απολαύσεις την εμπειρία ναργιλέ με άνεση και ευκολία, οπουδήποτε κι αν βρίσκεσαι.

Διαφορετικά, μπορείς να κάνεις την παραγγελία σου online μέσω του shisha shop μας για να βρεις και να αποκτήσεις εύκολα και γρήγορα οτιδήποτε χρειάζεται για το ναργιλέ σου. 

Βρες τον απόλυτο προορισμό του ναργιλέ στο Shisha Box, όπου η ποιότητα συναντά τις ασυναγώνιστες τιμές, προσφέροντας σε κάθε shisha lover αυτό ακριβώς που θα απογειώσει την εμπειρία καπνίσματος του!