Πώς να καθαρίσεις το ναργιλέ σου
Ναργιλές Blog

Πώς να καθαρίσεις το ναργιλέ σου

Εκτός από την παρέα σου, τη διάθεση και τα κατάλληλα αξεσουάρ, για να απολαύσεις μία συνεδρία ναργιλέ όπως πρέπει, μία άλλη απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχεις καθαρίσει σωστά το ναργιλέ σου.

Ο καθαρισμός και η συντήρηση του ναργιλέ και των βασικών μερών του αποτελεί έναν από τους καλύτερους τρόπους συντήρησης και εξασφάλισης της μεγάλης διάρκειας ζωής του. 

Ακόμη, ο σωστός καθαρισμός του ναργιλέ σού επιτρέπει να αλλάζεις τακτικά τις γεύσεις, χωρίς να γεύεσαι την προηγούμενη συνεδρία λόγω των υπολειμμάτων που έχουν απομείνει. 

Γι’ αυτό το λόγο, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε έναν αναλυτικό οδηγό με απλές συμβουλές και πρακτικές καθαρισμού και συντήρησης όλων των αξεσουάρ ναργιλέ σου για να βιώσεις την εξωτικό εμπειρία του καπνίσματος ναργιλέ στο έπακρο.

Καθαρισμός του στελέχους του ναργιλέ

Αρχικά, πέρασε το στέλεχος του ναργιλέ σου με λίγο ζεστό νερό ή με ζεστό νερό και σαπούνι.

Έπειτα, χρησιμοποίησε τη βούρτσα καθαρισμού ναργιλέ, αλλά θυμήσου ότι πριν την χρησιμοποιήσεις για να καθαρίσεις το στέλεχος, πρέπει να τη βρέξεις με ζεστό νερό ή με ζεστό νερό και σαπούνι. 

Με τη χρήση μιας ειδικής βούρτσας ναργιλέ, μπορείς να αφαιρέσεις και να καθαρίσεις την μελάσα που έχει συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια της συνεδρίας σου. 

Μόλις ολοκληρώσεις τη διαδικασία, φρόντισε να ξεπλύνεις πολύ καλά το στέλεχος με ζεστό νερό και να το αφήσεις να στεγνώσει για αρκετή ώρα σε ένα μέρος που έχει αέρα.

Καθαρισμός της βάσης ή του βάζου ναργιλέ

Απόφυγε να αφήνεις το βάζο (γυάλα ναργιλέ) ή τη βάση του ναργιλέ με νερό μετά από κάθε συνεδρία. Ακόμη κι αν δε μπορείς να φροντίσεις τον συνολικό καθαρισμό τους αμέσως μετά τη συνεδρία σου, θα πρέπει να το κάνεις την επόμενη μέρα το πρωί, όταν το κάθε μέρος του ναργιλέ θα έχει κρυώσει. 

Φρόντισε να αδειάσεις το νερό από τη μονάδα, ώστε να ξεκινήσεις την επόμενη συνεδρία με καθαρό και φρέσκο νερό.

Για ενδελεχή καθαρισμό, χρησιμοποίησε ζεστό σαπουνόνερο και ένα μαλακό σφουγγάρι ή μία ευλύγιστη βούρτσα καθαρισμού βάζου, δημιουργώντας ένα διάλυμα καθαρισμού που μπορείς να επαναχρησιμοποιήσεις. 

Μπορείς να το κάνεις γρήγορα, εύκολα και να διασφαλίσεις ότι ολόκληρο το βάζο και η βάση έχουν καθαριστεί σωστά έπειτα από κάθε συνεδρία. 

Πρόσεξε όμως κατά το πλύσιμο, σε περίπτωση που η γυάλα ναργιλέ (βάζο) είναι ζεστή ή καυτή, να μη χρησιμοποιήσεις πολύ κρύο νερό ή σε περίπτωση που η γυάλα είναι κρύα, να αυξήσεις τη θερμοκρασία του νερού σταδιακά για να αποφύγεις ένα ανεπιθύμητο σπάσιμο.

Κάποιοι θεωρούν ότι με το να αφήσεις το νερό της προηγούμενης συνεδρίας και για την επόμενη, θα πετύχεις μία πιο δυνατή γεύση. Παρόλα αυτά, το στάσιμο νερό ενέχει τον κίνδυνο εμφάνισης μούχλας, πράγμα επιζήμιο για την υγεία σου.

Επομένως, πρέπει πάντα να ανανεώνεις ή να αλλάζεις το νερό πριν από κάθε νέα συνεδρία ναργιλέ. 

Καθαρισμός των σωλήνων του ναργιλέ

Οι σωλήνες ναργιλέ διακρίνονται σε δύο βασικά στυλ. Ανάλογα με το στυλ σωλήνα που έχει ο ναργιλές σου, πρέπει να ακολουθήσεις και τα ανάλογα βήματα για τον λεπτομερή καθαρισμό του μετά από κάθε συνεδρία καπνίσματος.

1.Καθαρισμός παραδοσιακών σωλήνων ναργιλέ

Οι περισσότεροι σωλήνες για ναργιλέ δεν μπορούν να πλυθούν, αφού υπάρχει στο εσωτερικό τους ένα μεταλλικό πηνίο ή είναι από δέρμα. Επομένως, υπάρχει κίνδυνος να σκουριάσουν ή να ραγίσουν και να φθαρούν κατά τον καθαρισμό. 

Οι σωλήνες για ναργιλέ αυτού του τύπου προτιμούνται κυρίως από καπνιστές ναργιλέ που “κολλάνε” με μια συγκεκριμένη γεύση σε κάθε συνεδρία.

2. Καθαρισμός σωλήνων σιλικόνης και μαλακής αφής για ναργιλέ

Οι εύκαμπτοι σωλήνες σιλικόνης και μαλακής αφής είναι ένα νέο στυλ σωλήνων που μπορούν να καθαριστούν με ζεστό νερό και καλό στέγνωμα στη συνέχεια.

Ένας άλλος τρόπος καθαρισμού είναι με τη βοήθεια ατμού, αν έχεις ατμομάγειρα στο σπίτι. Πέρασε απλώς τον ατμό μέσα από τον εύκαμπτο σωλήνα για να τον καθαρίσεις και να απομακρύνεις αποτελεσματικά όλα τα μικρόβια και τα βακτήρια που υπάρχουν. 

Το πλύσιμο του εύκαμπτου σωλήνα πρέπει να γίνεται κανονικά μετά από κάθε συνεδρία για την αφαίρεση της υπολειπόμενης γεύσης από την προηγούμενη και για να είναι έτοιμος ο ναργιλές σου να τον χαρείς στην επόμενη συνεδρία που θα ακολουθήσει.

Καθαρισμός του μπολ και της κεφαλής του ναργιλέ

Για να καθαρίσεις το μπολ και την κεφαλή του ναργιλέ, πρέπει πρώτα να αφαιρεθεί το αλουμινόχαρτο ή ο διαχειριστής θερμότητας (HMD), όπως και η γεύση του ναργιλέ από το μπολ. 

Πάρε μια μικρή κατσαρόλα, γέμισέ την με νερό και άφησε τη στο μάτι της κουζίνας σου μέχρι το νερό να βράσει. 

Τοποθέτησε το μπολ ναργιλέ και την κεφαλή του στο νερό, με φόρα προς τα κάτω, και άφησε το νερό να πάρει κι άλλη βράση. Άφησε το μπολ να βράσει περίπου για 15-20 λεπτά και αν χρειαστεί, επανάλαβε την διαδικασία. 

Μερικοί λεκέδες είναι πολύ δύσκολο να αφαιρεθούν και πρέπει να προσέχεις να μην τρίψεις με δύναμη το λούστρο και χαραχθεί. 

Τέλος, ξέπλυνε ή χρησιμοποίησε μία μικρή βούρτσα για σωλήνες ναργιλέ για να καθαρίσεις επίσης τις τρύπες του μπολ του ναργιλέ. 

Tips καθαρισμού ναργιλέ στο σπίτι

  • Σε περίπτωση που δεν έχεις εξειδικευμένα προϊόντα για τον καθαρισμό του ναργιλέ σου, μπορείς να το κάνεις με ένα σπιτικό διάλυμα καθαρισμού από υγρό πιάτων, χυμό λεμονιού, μαγειρική σόδα ή ξύδι. Με το διάλυμα αυτό μπορείς να καθαρίσεις τέλεια το στέλεχος, το βάζο και την κεφαλή του ναργιλέ.
  • Για ακόμη καλύτερο αποτέλεσμα καθαρισμού, άφησε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα το στέλεχος, το βάζο και η κεφαλή του ναργιλέ.  
  • Με τη χρήση αυτού του διαλύματος καθαρισμού θα απομακρυνθεί εντελώς η γεύση του ναργιλέ και τα υπολείμματα της, πράγμα που σημαίνει ότι θα διακρίνεις και θα απολαύσεις καλύτερα τη νέα γεύση ναργιλέ που θα επιλέξεις. 
  • Φρόντισε να αφήσεις το ναργιλέ να στεγνώσει όλη τη νύχτα μετά από τον λεπτομερή καθαρισμό για να διασφαλίσεις ότι θα είναι εντελώς έτοιμος για την επόμενη συνεδρία. 

Συμπέρασμα για καθαρισμό ναργιλέ

Όσο κι αν βιάζεσαι να απολαύσεις την επόμενη συνεδρία καπνίσματος ναργιλέ, πρέπει πάντα να θυμάσαι ότι προηγείται ο λεπτομερής καθαρισμός των βασικών μερών του ναργιλέ σου.

Ο σωστός καθαρισμός του ναργιλέ σου δεν είναι μόνο θέμα υγιεινής, αλλά και βασική προϋπόθεση για να ξεκινήσεις την καινούργια σου συνεδρία χωρίς να αναμειγνύονται οι προηγούμενες γεύσεις ναργιλέ, ώστε να μπορέσεις να χαρείς το κάπνισμα όσο το δυνατόν περισσότερο.

Έλα στο κατάστημά μας και θα βρεις τα πάντα για τον ναργιλέ. Θα σε “ξεναγήσουμε” με χαρά στον κόσμο του ναργιλέ και θα σε βοηθήσουμε να διαλέξεις ό,τι ακριβώς χρειάζεσαι. 

Εναλλακτικά, κάνε την παραγγελία σου online μέσω του e-shop μας. 

Το Shisha Box ξεχωρίζει χάρη στην πλούσια ποικιλία και την ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων για ναργιλέ, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές που το καθιστούν τον απόλυτο προορισμό του Ναργιλέ!