Κάρβουνα για Ναργιλέ - Πώς να διαλέξεις
Ναργιλές Blog

Κάρβουνα για Ναργιλέ – Πώς να διαλέξεις

Τα κάρβουνα για ναργιλέ είναι ένα από τα πιο βασικά και λειτουργικά στοιχεία του, καθώς είναι υπεύθυνα για το κατάλληλο “μαγείρεμα” του καπνού ώστε να δημιουργηθεί ο ατμός που θα έχει τη γεύση ναργιλέ που έχεις επιλέξει. 

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς χρησιμοποιούνται τα κάρβουνα κατά τη διαδικασία θέρμανσης του καπνού αλλά και με ποια σειρά πρέπει να ακολουθήσεις συγκεκριμένα βήματα.

Αρχικά πρέπει να ανάψεις τα κάρβουνα και να «κάψουν» τελείως. Έπειτα, να τα τοποθετήσεις πάνω στο αλουμινόχαρτο με το οποίο έχεις τυλίξει το μπολ του καπνού ή πάνω στη συσκευή θέρμανσης. 

Η θερμότητα που εκπέμπουν τα κάρβουνα θα περάσει στο μπολ και θα βοηθήσει στο “μαγείρεμα” του καπνού. 

Παράλληλα, θα παράγονται υδρατμοί που θα σου χαρίσουν την ανεπανάληπτη εμπειρία καπνίσματος ναργιλέ. 

Μάθε ποια είναι τα βασικά είδη κάρβουνου για ναργιλέδες και πώς χρησιμοποιούνται, ώστε να διαλέξεις τα ιδανικά κάρβουνα που θα απογειώσουν την εμπειρία αυτή.

Περιεχόμενα:

Είδη κάρβουνου για ναργιλέ και τρόπος χρήσης

Το να επιλέξεις καρβουνάκια ναργιλέ δεν είναι μία τόσο εύκολη υπόθεση, όσο φαίνεται.

Στην αγορά είναι διαθέσιμες ποικίλες μάρκες και είδη κάρβουνων για ναργιλέ, αλλά η τελική επιλογή του κάρβουνου εναποτίθεται τόσο στο προσωπικό σου γούστο, όσο και στις προτιμήσεις σου ως προς τις ιδιότητες του καπνού που έχεις επιλέξει.

Υπάρχουν δύο βασικά είδη κάρβουνου για ναργιλέ: το κάρβουνο ταχείας καύσης και το φυσικό κάρβουνο.

Γενικά, το φυσικό κάρβουνο και ειδικά το κάρβουνο καρύδας προσφέρει φρέσκο, οργανικό καπνό, παρατείνοντας παράλληλα τη διάρκεια καπνίσματος. 

Από την άλλη, το κάρβουνο ταχείας καύσης είναι ιδανικό για όσους βιάζονται να ξεκινήσουν το κάπνισμα ναργιλέ άμεσα.

Συγκεκριμένα, τα κάρβουνα αυτά καίγονται μόλις σε 30 δευτερόλεπτα, ενώ τα παραδοσιακά, φυσικά κάρβουνα χρειάζονται μέχρι και 10 λεπτά για πλήρη ανάφλεξη. 

Πάμε να δούμε όμως αναλυτικά τα δύο αυτά είδη κάρβουνων για ναργιλέ που είναι διαθέσιμα στην αγορά, όπως και τις κύριες ιδιότητές τους: 

Στιγμιαία κάρβουνα για ναργιλέ

1. Κάρβουνα ταχείας καύσης

Τα κάρβουνα για ναργιλέ ταχείας καύσης, όπως μας αποκαλύπτει η ονομασία τους, καίγονται ταχύτατα, με τη βοήθεια ενός χημικού επιταχυντή με τον οποίο είναι εμποτισμένα.

Ο χημικός επιταχυντής βοηθά στην εύκολη ανάφλεξη του κάρβουνου ναργιλέ.

Θα τα βρεις σε μικρά ρολάκια, στρογγυλό σχήμα και μαύρο χώρα, ενώ όπως θα παρατηρήσεις, από τη μία πλευρά τους κάνουν “κοιλιά” και από την άλλη έχουν ένα βαθούλωμα, ώστε να μη καλύπτονται οι τρυπούλες του αλουμινόχαρτου κατά την τοποθέτησή τους πάνω του. 

Προτιμώνται συνήθως από τους αρχάριους του ναργιλέ, αφού παρέχουν άμεσο αποτέλεσμα και ταχεία ανάφλεξη.

Βασικό τους μειονέκτημα που οφείλεται στην ταχύτητα καύσης και τις χημικές ουσίες που περιέχουν όμως, είναι ότι επηρεάζουν την τελική γεύση ναργιλέ λόγω της έντονης μυρωδιάς και γεύσης κατά το κάπνισμα, προκαλώντας συχνά πονοκέφαλο ή ζάλη. 

Μπορείς να ανάψεις τα συγκεκριμένα κάρβουνα για ναργιλέ με τη βοήθεια ενός αναπτήρα ή με ένα ζευγάρι τσιμπίδες για κάρβουνα ναργιλέ.

Όσο για το μαύρο χρώμα τους, θα δεις ότι γρήγορα μετατρέπεται σε βαθύ κόκκινο, ενώ σε σχεδόν 30 δευτερόλεπτα αποκτούν ένα γκρίζο χρώμα.

Όταν έχει ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία “αλλαγής χρώματος”, σημαίνει ότι τα κάρβουνα έχουν καεί πλήρως, ενώ μόλις παρατηρήσεις λευκή σκόνη στα τοιχώματά τους, μπορείς να τα τοποθετήσεις στο μπολ για ναργιλέ.

Όταν συμβεί αυτό σε πλήρη έκταση, θα καούν εντελώς, και μόλις αρχίσει να αφαιρείται λευκή σκόνη άνθρακα από τα τοιχώματά τους, τότε είναι έτοιμα να τοποθετηθούν στο μπολ ναργιλέ.

Μετρίασε την ταχύτητα της καύσης με 1-2 καρβουνάκια που αρκούν για να απολαύσεις μία κανονική συνεδρία.

2. Ασημένια κάρβουνα ημι-ταχείας καύσης

Τα ασημένια κάρβουνα για ναργιλέ ημι-ταχείας καύσης είναι ένα υβριδικό είδος κάρβουνων για ναργιλέ, μεταξύ αυτών της ταχείας καύσης και των φυσικών.

Η κάλυψή τους αποτελείται από ένα ασημένιο χημικό υλικό, που επιταχύνει την καύση και απαιτούνται περίπου 1 ως 2 λεπτά για να γίνει πλήρης καύση.

Η μέτρια θερμότητα που παράγεται κάνει το κάπνισμα ναργιλέ πιο ελαφρύ σε σχέση με τα μαύρα κάρβουνα ταχείας καύσης, οδηγώντας στη μείωση της τελικής τους επίδρασης στη γεύση και τη μυρωδιά του καπνού. 

Ανάβουν ακριβώς όπως τα ταχείας καύσης, ενώ μπορείς να τα τοποθετήσεις αμέσως πάνω στο μπολ μόλις έχει καεί πλήρως η ασημένια τους επίστρωση. 1-2 κάρβουνα κάθε φορά είναι επίσης αρκετά για να καλυφθεί το μπολ για μια κανονική συνεδρία.

Φυσικά κάρβουνα για ναργιλέ

Φυσικά κάρβουνα

Τα φυσικά κάρβουνα για ναργιλέ κατασκευάζονται από διάφορα είδη ξύλων, όπως λεμονιά, καρύδα, πορτοκαλιά, ελιά ή μπαμπού και πωλούνται συνήθως με τη μορφή ράβδων.

Έχουν αποκλειστικά φυσική σύνθεση, πράγμα που σημαίνει ότι είναι οικολογικά και απόλυτα ασφαλή και υγιεινά στη χρήση του ναργιλέ.

Η καύση των συγκεκριμένων κάρβουνων είναι δυσκολότερη και, επομένως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσεις μία ηλεκτρική θερμάστρα για ναργιλέ. 

Η καύση τους έχει διάρκεια περίπου 4-5 λεπτών από την κάθε τους πλευρά, αφού δεν περιέχουν χημικά για επιτάχυνση της θερμότητας.

Χαρίζουν μία απόλυτα φυσική γεύση που δεν αλλοιώνει σε καμία περίπτωση τη γεύση του καπνού που έχεις επιλέξει. 

Τα φυσικά κάρβουνα έχουν ανάλογη καύση με το ξύλο, καθώς αρχικά διαθέτουν ένα πορτοκαλί χρώμα και όταν έχουν φτάσει στην τέλεια καύση γίνονται γκρι-λευκά.

2-3 φυσικά κάρβουνα είναι αρκετά για μια αργή εμπειρία καπνίσματος ναργιλέ με διάρκεια.

Φυσικά κάρβουνα καρύδας

Τα φυσικά κάρβουνα καρύδας αποτελούν ένα απόλυτα οικολογικό προϊόν χωρίς χημικά συστατικά, παρασκευασμένο αποκλειστικά από συμπιεσμένο κέλυφος καρύδας. 

Πρόκειται για το δημοφιλέστερο και πιο διαδεδομένο είδος κάρβουνου για ναργιλέ. Γιατί; Μα φυσικά χάρη στην 100% φυσική του σύνθεση που δεν επηρεάζει τη γεύση και τη μυρωδιά του καπνού. 

Υπάρχει στην αγορά σε διάφορες μορφές, οι πιο συνηθισμένες από τις οποίες είναι τα κυβάκια και τα μπαστουνάκια.

Η αργή καύση των κάρβουνων ναργιλέ καρύδας συνεπάγεται την ανάγκη τοποθέτησης τους σε μία ηλεκτρική πηγή με δυνατή φωτιά, όπως οι ηλεκτρικές θερμάστρες για κάρβουνα ναργιλέ ή τα γκαζάκια.

Χρησιμοποίησε μία τσιμπίδα για να γυρίσεις τα κάρβουνα και από τις δύο πλευρές για σωστή καύση.

Οι δημοφιλέστερες μάρκες φυσικών κάρβουνων καρύδας για ναργιλέ είναι οι εξής: Tom Coco, και Zocomo.

Μπορείς να τα τοποθετήσεις στο μπολ ναργιλέ, μόλις αποκτήσουν ένα γκρι προς λευκό χρώμα. 

Η χρήση τους καθίσταται απόλυτα ασφαλής και υγιεινή χάρη στην αργή τους καύση, προσφέροντας μία εμπειρία που διαρκεί, σε αντίθεση με τα κάρβουνα ταχείας καύσης. 

Αρκεί να βάλετε 2-3 κάρβουνα στο μπολ. Αν όμως το μπολ είναι πολύ μεγάλου μεγέθους ή ο καπνός είναι υπερβολικά υγρός, θα χρειαστούν 3-4 καρβουνάκια για επαρκή θερμότητα.

Αυτό το είδος κάρβουνου για ναργιλέ είναι ιδανικό για να φτιάξεις ένα μπολ από φρέσκα φρούτα για ναργιλέ που θα πάει την εμπειρία καπνίσματος σε άλλο επίπεδο!

Συμπέρασμα για Κάρβουνα για Ναργιλέ

Τα κάρβουνα είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι και απαραίτητο στοιχείο του ναργιλέ σου. Η ποιότητα και το είδος του κάθε κάρβουνου καθορίζει τελικά και τη συνολική σου απόλαυση του καπνίσματος ναργιλέ.

Γι’ αυτό επίλεξε σωστά με βάση το προσωπικό σου γούστο, όσο και στις προτιμήσεις σου ως προς τις ιδιότητες του καπνού για ναργιλέ.

Έλα στο κατάστημά μας για να σε “ξεναγήσουμε” στον κόσμο του ναργιλέ και να σε βοηθήσουμε να διαλέξεις ό,τι χρειάζεσαι για το ναργιλέ σου ή κάνε την παραγγελία σου online μέσω του e-shop μας. 

Το Shisha Box ξεχωρίζει χάρη στην πλούσια ποικιλία και την ασύγκριτη ποιότητα των προϊόντων για ναργιλέ, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές που το καθιστούν τον απόλυτο προορισμό του Ναργιλέ!

Συχνές ερωτήσεις

1. Μπορώ να αναθερμάνω τα κάρβουνα του ναργιλέ μου;

Τα κάρβουνα για ναργιλέ καλό είναι να χρησιμοποιούνται μονάχα μία φορά. Έτσι, εξασφαλίζεται διαρκώς μία αυθεντική και υγιεινή εμπειρία καπνίσματος ναργιλέ.

Προτίμησε τα φυσικά κάρβουνα, και συγκεκριμένα τα φυσικά κάρβουνα καρύδας, καθώς έχουν ουδέτερη γεύση και άρωμα, ενώ δεν περιέχουν χημικά. Κάθε είδους κάρβουνο ναργιλέ όμως, δεν θα πρέπει να ξαναζεσταίνεται μετά τη χρήση του. 

2. Πώς μπορώ να ελέγξω την ποιότητα του κάρβουνου για το ναργιλέ μου;

Ένας ασφαλής τρόπος για να ελέγξεις την ποιότητα του κάρβουνου που χρησιμοποιείς στο ναργιλέ είναι να ελέγξεις το χρώμα του όταν είναι αναμμένο. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το κάρβουνο, τόσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του.

Επομένως, το συγκεκριμένο κάρβουνο είναι από φθηνότερα υλικά. Αντίθετα, τα πιο σκούρα καφέ κάρβουνα για ναργιλέ είναι καλύτερης ποιότητας.

Διάλεξε κάρβουνα από φυσικά συστατικά. Ειδικά τα κάρβουνα από κέλυφος καρύδας παρέχουν θερμότητα που είναι άοσμη και άγευστη, ενώ δίνουν την καλύτερη δυνατή γεύση στον καπνό του ναργιλέ και εξασφαλίζουν μεγαλύτερη διάρκεια στην κάθε συνεδρία ναργιλέ.

Πηγή