pwd ftiaxneis nargile
Ναργιλές Blog

Πώς φτιάχνω ναργιλέ

Η προετοιμασία ενός ναργιλέ μπορεί να ακούγεται «βουνό» σαν διαδικασία ή να μην απασχολεί καθόλου όσους καπνίζουν αποκλειστικά σε μπαρ ναργιλέ, όπου μπορούν να τα έχουν σχεδόν όλα έτοιμα. 

Ωστόσο, αν έχεις εξοπλιστεί με τον δικό σου ναργιλέ και θέλεις να απολαμβάνεις την εμπειρία ναργιλέ στο σπίτι σου, χαλαρά και ήρεμα, το πώς να φτιάξεις ναργιλέ είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και μάλιστα θα δεις ότι δεν είναι τελικά κάτι τόσο περίπλοκο.

Όπως θα ανακαλύψεις στο άρθρο αυτό, μπορείς να φτιάξεις τον ναργιλέ στην άνεση του σπιτιού σου, αρκεί να έχεις τα απαραίτητα αξεσουάρ ναργιλέ και να ακολουθήσεις σωστά τα παρακάτω βήματα.

Μην παραβλέψεις τα χρήσιμα tips που συγκεντρώσαμε για να αποφύγεις τυχόν λάθη ή… ατυχήματα!

Πώς να φτιάξεις το ναργιλέ σε 10 βήματα

Βήμα 1ο

Γέμισε τη γυάλα του ναργιλέ με παγάκια και νερό. Βάλε αρκετό νερό στη βάση, ώστε το κάτω στέλεχος να βυθιστεί περίπου έως 38 χιλιοστά μέσα στο νερό. 

Πώς φτιάχνω ναργιλέ - Βήμα 1ο

Πρέπει να αφήσεις αρκετό χώρο στο βάζο, έτσι ώστε ο καπνός να μην φουσκώνει στον εύκαμπτο σωλήνα.

Απόφυγε να βάζεις γάλα ή γαλακτοκομικά στη βάση σου. Η προσθήκη γαλακτοκομικών προκαλεί μια δυσάρεστη μυρωδιά, μούχλα και αφρό στο βάζο, αλλά καταστρέφει και τους σωλήνες ναργιλέ.

Βήμα 2ο

Βάλε τον μεταλλικό κορμό στο γυάλινο δοχείο, φροντίζοντας να εφαρμόσει καλά χωρίς να υπάρχει καθόλου κενό.

pws ftiaxnw nargile vima 2

Βήμα 3ο

Τοποθέτησε το τασάκι (δίσκο) που κρατά τα κάρβουνα στο ναργιλέ πάνω στο μεταλλικό κορμό. 

pws ftiaxnw nargile vima 3

Βήμα 4ο

Βάλε το κοντό άκρο του εύκαμπτου σωλήνα καπνίσματος στην μεταλλική υποδοχή του σωλήνα.

Βήμα 5ο

Γέμισε την κεφαλή του ναργιλέ με καπνό μέχρι πάνω (περίπου 4-5 γρ.) χωρίς να τον πιέζεις για να υπάρχει καλή κυκλοφορία του αέρα. 

pws ftiaxnw nargile vima 5

Extra tips: 

 • Ανακάτεψε ομοιόμορφα τον καπνό σου ώστε να πάει παντού το άρωμα και η μελάσα.
 • Αφράτεψε τον καπνό και ρίξε τον απαλά στο μπολ ναργιλέ. Άφησε 2 χιλιοστά απόσταση μεταξύ της κορυφής του καπνού και του μπολ, ώστε ο ναργιλές να μην αγγίζει το αλουμινόχαρτο όταν τον ανάβεις.
 • Αγόρασε ένα ναργιλέ καλής ποιότητας. Η ποιότητα του ναργιλέ θα καθορίσει τη γεύση του καπνού σου. Μπορείς επίσης να αναμείξεις και να συνδυάσεις διάφορες γεύσεις ναργιλέ για έναν καπνό με υπέροχη γεύση.
 • Μπορείς να κόψεις τα φύλλα καπνού σου με ψαλίδι κουζίνας για να τα τοποθετήσεις πιο εύκολα στο μπολ. Ωστόσο, μην τα κόψεις πολύ μικρά γιατί θα πέσουν από τις τρύπες και θα φράξουν το μπολ σου.

Βήμα 6ο

Κάλυψε την κεφαλή του ναργιλέ με αλουμινόχαρτο και κάνε 15-20 τρύπες με μία καρφίτσα, μία οδοντοφλυφίδα ή ένα στυλό με αιχμηρή μύτη. 

pws ftiaxnw nargile vima 6 7 8
Βήμα 6-7-8

Extra Tips:

 • Βάλε μόνο αλουμινόχαρτο βαριάς χρήσης στο πάνω μέρος του μπολ. Το κομμάτι αλουμινόχαρτου πρέπει να είναι 5 εκ. μεγαλύτερο από όλες τις πλευρές, ώστε να μπορείς να το σφραγίσεις σφιχτά γύρω από το μπολ.
 • Κράτησε το αλουμινόχαρτο σφιχτό, έτσι ώστε το τσαλάκωμα να μην παραμορφώνει την κατανομή της θερμότητας. Εάν έχεις μόνο λεπτό αλουμινόχαρτο, τότε βάλε διπλή στρώση.
 • Όταν τελειώσεις, το καλυμμένο με αλουμινόχαρτο μπολ σου θα πρέπει να μοιάζει με την κεφαλή ενός τυμπάνου.

Βήμα 7ο

Άναψε τα κάρβουνα. Αν πρόκειται για κάρβουνα ταχείας καύσης, κράτησε τα με μία μεταλλική τσιμπίδα, άναψέ τα με έναν αναπτήρα ή σπίρτο και περίμενε μέχρι να σταματήσουν οι σπίθες και να καεί όλο το πυρίτιό τους.

Extra tips:

 • Επειδή θα δημιουργηθούν σπινθήρες, θα πρέπει είτε να βγεις σε εξωτερικό χώρο, είτε να σταθείς κοντά σε ένα παράθυρο.
 • Χρησιμοποίησε πάντα τις λαβίδες που συνοδεύουν τους περισσότερους ναργιλέδες για να ανάψεις ή να μετακινήσεις τα κάρβουνα. Απόφυγε τη χρήση λαβίδων κουζίνας, οι οποίες μπορεί να έχουν αντικολλητική επίστρωση.
 • Όταν το κάρβουνο αρχίσει να έχει σπίθες και να βγάζει καπνό, τράβηξε τη φλόγα μακριά. Το κάρβουνο θα πρέπει να συνεχίσει να αναβοσβήνει μέχρι να αποκτήσει ένα έντονο πορτοκαλί χρώμα.
 • Εάν το κάρβουνο έχει ακόμα κάποια σημεία που δεν καίγονται, τότε φύσηξέ το για να το βοηθήσεις να ανάψει.
 • Τα φυσικά κάρβουνα καρύδας χρειάζονται 6-8 λεπτά για να ζεσταθούν.

Βήμα 8ο

Μόλις τα καρβουνάκια ναργιλέ είναι έτοιμα για να τα χρησιμοποιήσεις, απλά τοποθέτησέ τα με προσοχή πάνω στο αλουμινόχαρτο, χρησιμοποιώντας τη λαβίδα.

Ποτέ μην ανάβεις το κάρβουνο απευθείας πάνω στο αλουμινόχαρτο. Τα σωματίδια που απελευθερώνονται από το κάρβουνο θα μπουν στο μπολ και θα αλλάξουν τη γεύση του καπνού σου.

Βήμα 9ο

Φύσηξε προς τα μέσα (χωρίς να ρουφάς) στον εύκαμπτο σωλήνα για να καθαρίσεις τυχόν σκόνη ή σωματίδια που μπορεί να έχουν κατακαθίσει. Έτσι, η γεύση ναργιλέ θα είναι καλύτερη και πιο ελαφριά. 

Βήμα 10ο

Κάπνισε το ναργιλέ σου. Άφησε το μπολ να ζεσταθεί φυσικά, χωρίς να επιταχύνεις τη διαδικασία γιατί θα καταλήξεις να κάψεις τον καπνό. 

pws ftiaxnw nargile vima 9

Πάρε τον χρόνο σου όσο καπνίζεις. Ένας καλός ναργιλές μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά έως 1 ώρα.

Tips για κάπνισμα ναργιλέ

 • Αν ο καπνός είναι στεγνός, αναζωογόνησέ τον προσθέτοντάς του λίγο μέλι ή μελάσα.
 • Εάν ο καπνός έχει άσχημη γεύση, είναι τραχύς ή ενοχλεί τον λαιμό σου, απλώς εισέπνευσε τον εύκαμπτο σωλήνα πολύ ελαφρά. Θα πρέπει να δεις τον καπνό να φεύγει από τη βαλβίδα απελευθέρωσης ή το πάνω μέρος του μπολ, καθαρίζοντας τον μπαγιάτικο καπνό μέσα. Μην φυσάς πολύ δυνατά, διαφορετικά θα ρίξεις νερό πάνω από τα κάρβουνα και θα καταστρέψεις τον ναργιλέ.
 • Ο καπνός του ναργιλέ πρέπει να είναι παχύς και λευκός. Ο καλός καπνός υποδηλώνει ότι έχεις προετοιμάσει σωστά τον ναργιλέ και ότι τον καπνίζεις όπως θα έπρεπε.
 • Πολλοί θεωρούν ότι οι «διαχυτές» βοηθούν στην ποιότητα καπνίσματος του ναργιλέ. Οι διαχυτές λειτουργούν σε μεγάλο βαθμό, όπως ένας αεριστήρας σε μια βρύση.

  Επιτρέπουν στην ουσία στον καπνό να συσσωρεύει περισσότερους υδρατμούς, δημιουργώντας έναν πιο νόστιμο και απαλό καπνό.

Πώς να φτιάξεις ναργιλέ – Συμπέρασμα

Αν αναρωτιέσαι διαρκώς «πώς φτιάχνω ναργιλέ», αλλά πάντα αναβάλλεις την προσπάθεια στην πράξη, μετά από τον παραπάνω αναλυτικό οδηγό ήρθε η ώρα να το τολμήσεις και να έχεις εύκολα και γρήγορα τον δικό σου ναργιλέ έτοιμο στο σπίτι σου!

Για να απολαύσεις όπως πρέπει όμως μία συνεδρία ναργιλέ, πρέπει εκτός από τον σωστό τρόπο χρήσης του, να ξέρεις και πώς να καθαρίσεις το ναργιλέ σου για εγγυημένη ασφάλεια και υγιεινή.

Σε περίπτωση όμως που εξακολουθείς να έχεις απορίες για τους ναργιλέδες ή χρειάζεσαι οποιοδήποτε αξεσουάρ, έλα στο κατάστημά μας και θα βρεις εκτός από πολύτιμες συμβουλές, τα πιο αξιόπιστα και ποιοτικά προϊόντα ναργιλέ.

Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις την παραγγελία σου online μέσω του ηλεκτρονικού shisha shop μας. 

Το Shisha Box είναι μοναδικό χάρη στην πλούσια ποικιλία και ποιότητα προϊόντων, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές που το έχουν κάνει γνωστό ως τον απόλυτο προορισμό του Ναργιλέ!